Oferă Micuțului Tău O Jucărie Educațională 💚
Oferă Micuțului Tău O Jucărie Educațională 💚
Efectele jocurilor pe dispozitivele digitale

Efectele jocurilor pe dispozitivele digitale

„Se creează un centru de dependenţă  în profunzimea creierului,  e ca o prăjiturică ce îi solicită creierului o mică placere. Îţi dă o stare de plutire, în care te simţi mai îndemnantic,  te simţi mai bine”, spune medicul neurochirurg Vlad Ciurea.


  1. MODIFICĂRI ÎN DEZVOLTAREA CREIERULUI

La copiii mici, creierul se triplează ca mărime și continuă să se dezvolte până la vârsta adultă. Studiile au arătat că prea multe dispozitive pot afecta negativ funcționarea creierului unui copil și, în unele cazuri, pot provoca chiar deficit de atenție, întârzieri cognitive, impulsivitate crescută și capacitate scăzută de autoreglare. Părinții sunt sfătuiți ca în loc să își așeze copiii în fața unor ecrane, să găsească timpul și energia să realizeze împreună cu ei activități ditractive –  să cânte, să citească, să vorbească și să se joace împreună, adaptat vârstei copilului.


2 PREDISPUNERE LA VIOLENȚĂ

În urma orelor lungi petrecute în fața tabletei sau telefonului, copiii devin mult mai irascibili și predispuși la comportamente agresive. Copiii mici manifestă tantrumuri mai frecvente, iar copiii mari nu își mai ascultă părinții și se revoltă mult mai violent. Așadar, pentru liniștirea copiilor se recomandă mai degrabă ale metode – cântece, povești, jocuri, decât recurgerea la tehnologie în exces.  


  1. PRIVARE DE SOMN 

Copiii care devin dependenți de televizor sau jocuri pe telefoane și tablete pot fi privați de orele de somn necesare sau, chiar dacă dorm cât trebuie cantitativ, au parte de un somn mai puțin odihnitor, atât de necesar pentru dezvoltarea circuitelor neuronale ce se formează în copilărie.


  1. DEPENDENȚĂ

În lumea virtuală, gratificarea este instantă, iar ritmul în care se întâmplă lucrurile este mult mai alert, de aceea s-a dovedit deja că expunerea îndelungată la acest mediu crează dependență. Odată obișnuiți cu stimulii din jocuri și filme, copiiilor le va fi foarte greu să se adapteze din nou la ritmul vieții reale, care li se va părea plictisitor. De aceea apare și riscul crescut de a dezvolta anumite tulburări de comportament precum ADHD sau deficit de atenție. 


În ciuda numeroaselor studii care dezvăluie efectele negative ale gadgeturilor moderne asupra copiilor, unii experți sunt încă optimiști  cu privire la avantajele tehnologiei. Sunt unele voci care spun că ecranele tactile au un mare potențial educațional pentru copii și, folosite corect, ele ar putea facilita învățarea.  


De aceea, tehnologia ar trebui încurajată, dar folosită moderat, ca un sprijin pentru progres, nu un impediment în calea dezvoltării sănătoase și armonioase a copiilor. 


Pentru a se ajunge la acest echilibru, folosirea dispozitivelor electronice de către copii nu ar trebui să înlocuiască joaca nestructurată, liberă, interacțiunea cu alți copii și timpul petrecut în familie.

Ce trebuie să știm despre taina Sfântului Botez
Prinderea cu intarziere a cordonului ombilical